Ana Menü
E-Bülten
Anket
Zamanınızı Planlı Kullanabildiğinizi Düşünüyor musunuz?

Sayac



İstatistikler Yükleniyor ..!

Gerçek Bir Hikaye

 

Bu hikâye garip ama gerçek bir hikâyedir.

 

Pontiac Division of General Motors şirketine gelen bir şikâyet şu satırları içeriyordu: "Size ikinci defa yazıyorum ve bana cevap vermemenizi anlayışla karşılıyorum, çünkü yazdığım yazının çılgınca olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat şu bir gerçek ki ailemizde her akşam yemekten sonra tatlı olarak dondurma yeme alışkanlığına sahibiz. Ancak birçok dondurma çeşidi olduğu için her akşam yemekten sonra ne çeşit dondurma yiyeceğimiz konusunda ailece karara varırız. Ben de markete gidip alırım. Geçenlerde de yeni bir Pontiac aldım ve o zamandan beri markete gidip gelmem benim için bir sorun olmaya başladı.

 

Ne zaman vanilyalı dondurma alsam, arabaya döndüğümde arabam çalışmıyor. Fakat başka çeşit dondurma aldığımda, arabam gayet güzel çalışıyor. Her ne kadar bu sorun size saçma görünse de bu konuda çok ciddi olduğumu bilmenizi istiyorum. Vanilyalı dondurma aldığımda arabam çalışmazken neden başka bir çeşit dondurma aldığımda arabam çalışıyor?"

 

Pontiac şirketinin başkanı doğal olarak bu mektuba şüpheci bir şekilde yaklaştı fakat yine de kontrol edilmesi için bir mühendis gönderdi. Gönderilen mühendis, nezih bir muhitte oturan başarılı ve iyi eğitim almış bir kişiyle karşılaştığında şaşkınlığa uğradı. Akşam yemeğinden sonra görüşmeye karar verdiler. Akşam olduğunda arabaya binip marketin yolunu tuttular. O akşam vanilyalı dondurma aldılar ve arabaya bindiklerinde her zamanki gibi araba çalışmadı. Mühendis o kişiyle üç akşam daha markete gitti. İlk akşam çikolatalı dondurma alındı ve araba çalıştı. İkincisinde çilekli dondurma alındı ve araba yine çalıştı. Üçüncü akşam ise vanilyalı dondurma alındı ve maalesef araba çalışmadı. Şimdi şaşırma sırası mühendisteydi. Adamın arabasının vanilyalı dondurmaya alerjisi olduğunu düşünmek akıllıca bir şey değildi.

 

O yüzden bir süre daha ziyaretlerine devam etti. Bu amaçla notlar almaya başladı: Günün hangi saati arabanın kullanıldığı, kullanılan benzin çeşidi, gidip-gelme süresi gibi her türlü bilgiyi kaydetti. Mühendis kısa sürede bir ipucu elde etti: Adam vanilyalı dondurma almak için daha az zaman sarf ediyordu. Cevap marketteki ürünlerin satılış düzeninde yatıyordu: En çok tutulan dondurma çeşidi olan vanilyalı dondurma, marketin hemen girişinde yer alan dolapta satılıyordu. Diğer dondurma çeşitleri ise marketin arka kısmında farklı bir tezgâhta satılıyordu ve oradan herhangi bir çeşit dondurma almak daha fazla vakit alıyordu. Şimdi mühendisin karşılaştığı soru şuydu: Araba niye dondurma alması daha kısa sürdüğünde çalışmıyordu? Zaman faktörü araya girdiğinde mühendisin cevabı bulması zor olmadı: Motor soğuduğunda devreye giren buhar kilidi…

 

 Buhar kilidi tam anlamıyla çalışmıyordu. Bu aksaklık her akşam oluyordu fakat diğer dondurma çeşitlerini almak için harcanan süre daha fazla olduğundan, motorun tekrar çalışması için yeteri kadar soğumasına imkân tanıyordu. Adam vanilyalı dondurma aldığında ise, motor hala sıcak olduğu ve buhar kilidi devreye girmediği için araba çalışmıyordu.

 



Üye Girişi
Foto Galeri
Hayatı ve Zamanı Planlama Teknikleri Semineri Yazarak Düşünmek Başarıda Zaman Planlaması Ayrıntılı Plan:Bir Yıl Boyunca Her Ay Bir Kitap Okumalıyım Yemek Çizelgesi Zaman Ayır Neyi Dinliyorsunuz?
Ziyaretçi Defteri
YukariCik