Ana Menü
E-Bülten
Anket
Zamanınızı Planlı Kullanabildiğinizi Düşünüyor musunuz?

Sayac



İstatistikler Yükleniyor ..!

Zamanımızda zaman

ZAMANIMIZDA ZAMAN
 
Hayatım geçip giderken, benim için gerçekte hiç önemli olmayan şeyleri yapmak için çok zaman harcıyorum.
 
Günlerimin nasıl geçtiğini anlayamıyorum? Yapacak o kadar çok işim var ki, ne yazık ki, bütün  bunları yapacak zamanım yok..
 
Kendinizi yapılması gereken sayısız işlerle gerilim ve baskı altında sık sık koşuşturmaca ve yılgınlık içerisinde mi hissediyorsunuz?
 
Bugün birçok insan kendini bu durumda hissediyor. İnsanlar tam bir zaman sıkıntısı içerisinde. Ayrıca insanların sahip olduğu boş zaman miktarı da düşmüş, haftalık çalışma süresi artmış, evle iş arası geliş gidiş saatleri uzamış, televizyon, bilgisayar gibi ilgi alanları artmış, tatiller kısalmış ve pazar günleri tatil yerine alış veriş günü haline gelmiştir.
 
 Bu durumda yapılması gereken, işin en kısa zamanda ve en az çabayla nasıl yapılacağını öğrenmektir. Böylece daha fazla değil, daha zekice çalışmış olursunuz.
 
 Pek çok kişi işlerinin yoğun olduğunu düşünür. Oysaki bunlar günlük işlerini programlama, değerlendirilme ve koordine etmekten yoksundurlar. Ya hep doludurlar veya sıradan ufak tefek şeylerle uğraşırlar. Yaptıkları her şeyin çok önemli olduğunu sanıyorlar.   
 
 Kendinizi hep bir daha ki hafta, bir daha ki yıl diye avutuyor musunuz? O vakit hiçbir zaman gelmiyor mu? Her yirmi dört saatte bir saati nasıl artırabileceğinizi bilmediğiniz sürece bu hiç gelmeyecektir.
 
Amaçlarınıza ulaşmanın, bu gerilim ve heyecanı ortadan kaldırmanın sırrı, her gün ihtiyacınız olan bu ekstra saati kazanabilmektir. Bunu dakikaları çoğaltarak yapabilirsiniz. Bu şekilde bir gün içinde arttıracağınız 60 yada daha fazla dakika, size yaşamınızı başkalarıyla paylaşma, kendinizi geliştirme, hayatı daha dolu dolu yaşamanızı, kariyerinizde ilerleme ve bütün yeteneklerinizi kullanma fırsatı verecektir. Günde 60 dakika; 10 yılda bir yüksek okul diploması alabilmek için yeterli bir süre sağlar.
 
İnsanlar çoğunlukla yapamadıkları işlerden dolayı zamanı suçlarlar. Zamanın yetmediğini söyleyip dururlar. Suçu zamana bulurlar. Oysa zamanın yetmemesi diye bir şey söz konusu değildir. Hepimizin gerçekten yapmak istediklerimizi yapmak için bir sürü zamanı oluyor. Eğer birçok insan gibi işleri halletmek için “ çok meşgulseniz” sizden daha meşgul olup yine de sizden daha fazla iş halletmeyi başaran birçok insan olduğunu hiç aklınızdan çıkarmayın. Onların da sizden daha fazla zamanları yok. Sadece zamanlarını sizden, daha iyi değerlendiriyorlar. Zamanı etkili kullanma tıpkı araba kullanma gibi, öğrenebilir bir yetenektir. İnsanlar zamanı etkili bir biçimde kullanmayı öğrendiklerinde zamanla ilgili problemleri otomatik olarak ortadan kalkacaktır.
 
Zamanı etkili bir biçimde nasıl kullanabiliriz?
 
Bunun için yapılması gereken en önemli şey plan yapmaktır.
 
Planlama bir konuda şimdiden bir şeyler yapabilmemiz için geleceği bugüne taşımaktır. Böylece planlama ile gelecekle ilgili bazı şeyler yapabilmek mümkün olabilir.
 
Her amacın nasıl gerçekleştirilebileceğini tespit eden bir plana ihtiyaç vardır. Dolayısıyla her kesin uzun, orta ve kısa dönemli amaçlarını gösteren bir plana ihtiyacı vardır.
 
Plan öz güveni arttırır, hayatı kontrol duygusu uyandırır. Plan yaptıktan sonra davranışların plana uydurulması gerekir. Bu da iç disipline ihtiyaç duyar.
 
Plan bir sonuca nasıl ulaşılacağı hakkındaki bilgi, teknik, strateji ve taktiklerin bir bütünlük içerisinde düzenlenmesidir.
Hayatımızı planlama bize şunları kazandırır;
 
- Beyin gücünü belirli, kesin bir noktaya yönlendirerek iç güçleri uyandırır.
 
- Hayatı kontrol duygusu oluşturur.
 
- Belirsizliklerin oluşturduğu stresi ortadan kaldırır.
 
- Plan başarabilirim inancı ve özgüveni oluşturur.
 
- Planlama hata yapma riskini azaltır.
 
Çoğu insan oldukça rasgele plan yapar. Yalnızca mecbur kaldıklarını hissettiklerinde planlarını yaparlar. Belki de yapmanız gereken işlerin üstesinden gelemeyeceğinizi düşünürsünüz ve bu da sizi gününüzü planlamaya zorlar. Veya uzun süreli boş bir tatil zamanınız vardır ve bunu tatmin edici bir şekilde değerlendirmeyi istersiniz. Bu tür arasıra yapılan özel amaçlı planlama gerçekten de değerli bir yöntemdir, ama birçok sınırlaması vardır. Eğer yalnızca bu tür planları yaparsanız en çok ihtiyacınız olduğunda plan yapmamış olma riskiniz doğar.
 
Planlama yapmaktan zarar gören hiçbir kimseyi tanımadım. Ama yeterli planlama yapmamaktan zarar gören çok insan tanıdım.
 
Çoğu insan bu planlamayı yalnızca " düşünmek " olarak gördükleri için ve bunu da çoğu kez " boşluğa bakmak"  veya hayal kurmayla " eş değer tuttukları için plan yaparken zorlanır.
 
Plan yapmayı daha somut bir etkinlik haline getirmenin bir yolunu bulmaları gerekir. Binlerce kişiyle olan deneyimlerde planlamayı " düşünmek " değil de " yazmak " olarak görmenin daha doğru olduğudur.
 
Burada aklımıza zamanı nasıl değerlendirebiliriz? Ondan nasıl faydalanırız? Sorusu gelmektedir. Bu sorulara cevap verebilmek için zamanı düzenleme tekniklerini bilmemiz gerekmektedir.
 
Zaman düzenlenmesinde öncelikle yapılması gereken şey boş bir kâğıt ve bir de kalem bulmaktır. Sonra bu boş kâğıda aklımıza gelen tüm hayattaki hedeflerimizi rasgele yazmaktır. Listenize mümkün olduğunca her şeyi ekleyin. Sonra bunları aşağıda belirtilen şekilde üç guruba ayırmak gerekir.
 
1-En önemli amaçlarımız doğrultusunda yapılacak işler: En temel, en çok istenenler, olmazsa olmaz derecesine sahip olan hedeflerimiz veya işlerimiz.
 
2-Daha az önemli işler (Orta derecede önemli gurup): Bunlar bir süre kenara bırakabileceğimiz işlerdir, ancak yinede önemini korurlar, olmasında yarar var diye düşündüklerimiz.
 
3-Temel işler, genel olağan işler (alt grup) : Bu maddeler bir kenara bırakıldıklarında herhangi bir sakınca doğurmazken olursa olur diye düşündüklerimiz.
 
Bu yapılması gereken amaçlarımızı, işlerimizi yukarıdaki gibi sıraladıktan sonra bu işleri uzun, orta ve kısa vadeli olarak planlamak gerekir.
 
1-Uzun dönemli amaçlar ( Hayat boyu amaçlar) : ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
2 - Orta dönemli amaçlar (Bir yıllık amaçlar ) : ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
3 - Kısa dönemli amaçlar (Bir aylık amaçlar) : ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
Bu plan çıkarıldıktan sonra  belirlenen her bir maddenin  pratiğe dönüştürülebilmesi için tek tek ayrıntılı planının çıkarılması gerekir. Bundan sonra yapılacak iş bu planlar dâhilinde her gün yapılacak işler listesi çıkarmaktır. Sonra günün sonunda veya günün başında bu listenin nelerin yapılıp, nelerin yapılmadığının değerlendirmesini yapmaktır.
 
Bu listeyi hazırlarken dikkat edilmesi gereken husus, maddeleri önem sırasına göre bu başlıklar altında yerleştirilmesidir. Önemliden daha az önemliye doğru.
 
Bu plan hazırlandıktan sonra sıra uygulamaya gelir. Planı uygularken  karşımıza bazı zorluklar çıkabilir. Bunlar acil durumlar ve olaylardır. Bu acil durumların programın akışını bozmasına müsaade edilmemesi gerekir. Burada ortaya çıkan olay gerçekten acil  mi? Yoksa  önemli mi? Acil gibi gözüken durumların çoğu aslında önemli işlerdir. Bunu şu şekilde ayırabiliriz. Acil işin telaşla yapılması ,önemli işin  ise düşünülerek yapılması. Bunun, için acil bir iş değilse iş tehir edilmeli, programınızı bozmasına müsaade edilmemelidir.
 
Yapılan bu planları uygulayabileceğiniz, yazabileceğiniz kaynağı tespit edip uygulamaya geçebilirsiniz. Bu kaynağı kendize, kişisel alışkanlıklarınıza ve özelliklere göre seçmelisiniz. Bu konuda bizim önereceğimiz piyasada var olan haftalıklı ajandadır. Bu ajandalar iki sayfası bir haftayı gösterecek şekilde basılan ajandalardır. Haftalık olarak plan yapanlar veya bir haftayı tamamen görmek isteyenler için ideal bir çeşittirler.Bu konuda diğer ajandaları da kullanabilirsiniz.
 
Bütün bu çalışmaları yaparken sürekli akılda tutulması, unutulmaması gereken önemli bir konu daha vardır ki, o da zaman ile ilgili sorunlarınızı bir günde, bir haftada veya bir yılda kesin olarak çözebileceğinizi düşünmemelisiniz.Bazı alışkanlıkları kazanmak yada bırakmak için zamana ihtiyaç olduğu gerçeğini unutmamalısınız.Eğer şu anda düzenli planlama yapan ve not tutan birileri değilseniz ve bu planlamayı ilk kez uygulamayı düşünüyorsanız genel planlarınız doğrultusunda her gün çıkarmanız gereken günlüğünüzü düzenli olarak çıkarma ve kontrol etme alışkanlığını kazanmak için çaba ve zaman harcayacağınızı unutmamanız gerekir.Başlangıçta bazen yapıp bazen de günlerce unuttuğunuz durumlarla karşılaşacaksınız.Bu gibi durumları normal karşılamak ve yılgınlığa düşmemek, sabırlı olmak gerekir. Ayrıca bir anda aniden değişmesini ortadan kalkmasını bekleyin. Sonunda sebat ettiğiniz  göreceksiniz ki, bu gibi sorunların zaman içinde kendiliğinden kalkacağıdır.
 
Ayrıca zaman tuzaklarına karşı dikkatli olursanız, zaman planlamasına yardımcı olacak çalışmalardan faydalanırsanız ve bu konuda size yardımcı olacak  elektronik cihazları da imkanlar ölçüsünde temin etmeye çalıştığınızda daha fazla zaman kazandığınızı göreceksiniz.
 
Bütün bu çalışmalar sonucunda işlerinizin yoluna girdiğini, şikayetlerinizin azaldığını, verimli bir insan olduğunu hissedecek ve göreceksiniz.Bundan kesinlikle emin olabilirsiniz.
 
CELAL ÇELİK
Zaman yönetimi uzmanı
 



Üye Girişi
Foto Galeri
Hayatı ve Zamanı Planlama Teknikleri Semineri Yazarak Düşünmek Başarıda Zaman Planlaması Ayrıntılı Plan:Bir Yıl Boyunca Her Ay Bir Kitap Okumalıyım Yemek Çizelgesi Zaman Ayır Neyi Dinliyorsunuz?
Ziyaretçi Defteri
YukariCik